28.11.12

Sinterklaas...

Sinterklaas: Een spannende maar een gezellige tijd…
Sinterklaas en zwarte piet maken op de kleuters een grote indruk
Sint en piet zijn spannend en soms ook een beetje eng voor jonge kleuters, want voor hen zijn sint en piet nog vrij nieuw.
Dit thema behandel ik een stuk vanuit de invalshoek “gevoelens”: blij, bang, ….onder meer aan de hand van verhalen. Blij, omdat de sint jarig is en cadeautjes uit deelt, de sint is lief en het is fijn als je snoep krijgt… ook bang zijn in het donker komt in wat verhalen voor omdat er veel kleuters in deze periode plots bang worden in het donker..

Ik probeer de sfeer in de klas rustig te houden, sommige kleuters vinden het vooruitzicht van Sint en Piet heel spannend..
Ik leg sterk de nadruk op de leuke dingen van de sint en piet: het is féést want de sint is jarig.
We proberen in de klas een gezellige sfeer te creeëren, er staat vaak muziek op, we zingen mee met de gekende liedjes, we dansen als zwarte pietjes,

De figuren sint en piet worden aangebracht met verkleedkleren, een zak wordt vol speelgoed gestopt, er is het boek van de sint, en het rollenspel in de klas kan beginnen, eerst wordt dit geleid gedaan maar de komende weken spelen de kleuters zelfstandig met de kleren, de staf en de zak.

Er wordt een aftelkalender aangebracht, iedere dag kleuren de kleuters een schoentje tot aan het verjaardagsfeest van de sint, ook staat hierop wanneer de sint op school komt.

We gaan enkele nieuwe liedjes en een versje leren over sinterklaas, maar de oude, vertrouwde en gekende liedjes over sinterklaas worden ook dagelijks gezongen, de cd wordt regelmatig opgezet.
enz...

……1 opmerking:

mama van Tessa zei

Wat leuk dat de kindjes zich mochten verkleden. En leuk dat ik het kan zien dankzij de blog! Tessa verteld nog steeds niet wat ze gedaan heeft op school al heeft ze deze week wel eens gezegd dat Sinterklaas pas komt als de mijter klaar is.