5.9.11

Info:

Beste ouders,

Het nieuwe schooljaar is al enkele dagen bezig en het begint regelmatig al vrij goed te gaan in de klas.

Natuurlijk is het afscheid dikwijls nog heel moeilijk en zijn er regelmatig tranen bij, en ook in de klas is er regelmatig verdriet. Vaak is het voor veel kleuters na een aantal dagen moeilijker als in het prille begin. Het is best mogelijk dat jullie kleuter na een “flinke” start zonder tranen, plots wel eens zal huilen. De overgang van thuis naar school waarin de kleuters zoveel nieuwe dingen te wachten staan, is voor hen niet altijd gemakkelijk, of na zo een lange vakantie de ouders zolang moeten missen is ook niet altijd een pretje. We moeten de kleuters de kans geven om te wennen en hun daar de tijd voor laten nemen.

Deze beginperiode van het nieuwe schooljaar bekijk ik als juf. de situatie in de klas qua sfeer, emoties en zindelijkheidstraining en dan bied ik activiteiten aan die mogelijk zijn, maar dat zijn er vaak weinig de eerste dagen, weken.
Omdat het ’s morgens vaak moeilijk is met afscheid nemen, laat ik de kleuters altijd vrij beginnen spelen in de klas, zo heb ik de kans om de kleuters met verdriet te troosten en ze wat extra aandacht te geven en de kleuters die zich wel goed voelen kunnen direct beginnen te spelen, dit geeft ook een gevoel van veiligheid, ook voor de kleuters die al langer naar school komen.

Als het na een tijd rustiger wordt in de klas, probeer ik even al in de zithoek samen te komen en daar doen we al enkele korte klassikale activiteiten: zingen, een kort verhaal vertellen, dansen, een vingerspelletje….zodat de kleuters toch ook een gezellig moment ervaren tijdens deze moeilijke eerste dagen.
In de namiddag doen we een gezelschapsspel en verhalen vertellen lukt dan ook al beter, zo krijgen onze kleuters die het al goed gewoon zijn in de klas, iets meer de kans om iets met de juf. te doen.
Ik begeleid intens het vrij spelen zodat de kleuters de kans krijgen om hun weg te vinden in de klas en te wennen aan hun nieuwe situatie, aan hun klasgenootjes en aan hun juf.

Hopelijk vallen de eerste schooldagen voor iedereen een beetje mee en hebben jullie er een goed gevoel bij dat je kleuter (terug) naar school gaat!

Vriendelijke groeten,

Juf. Liesbeth,Geen opmerkingen: