23.11.11

Thema sinterklaas.

Sinterklaas: Een spannende maar een gezellige tijd…

Sinterklaas en zwarte piet maken op de kleuters een grote indruk.
Sint en piet zijn spannend en soms ook een beetje eng voor jonge kleuters, want voor hen zijn sint en piet nog vrij nieuw.

Dit thema behandel ik een stuk vanuit de invalshoek “gevoelens”: blij, bang, ….onder meer aan de hand van veel verhalen. Blij, omdat de sint jarig is en cadeautjes uit deelt, de sint is lief en het is fijn als je snoep krijgt… ook bang zijn in het donker komt in wat verhalen voor omdat er veel kleuters in deze periode plots bang worden in het donker..

Ik probeer rust te brengen in de klas, de kleuters moeten de kans krijgen om gevoelens van bang en blij zijn uit te drukken, door erover te praten, deze gevoelens van angst te verwoorden en te leren verwerken zodat er uiteindelijk ook plezier kan beleefd worden .

Ik vind het belangrijk dat de sfeer in de klas vooral in deze periode zo rustig mogelijk moet blijven. De kleuters zijn soms gespannen bij het vooruitzicht van sint en piet.

Ik leg sterk de nadruk op de leuke dingen van de sint en piet: het is féést want de sint is jarig.
We proberen in de klas een gezellige sfeer te creeëren, er staat vaak muziek op, we zingen mee met de gekende liedjes, we dansen als zwarte pietjes,....

Geen opmerkingen: